GRONINGEN –  Jongeren die voor de rechter komen, hebben vaak geen inzicht in de rechtsprocedure, begrijpen weinig van wat er gebeurt en kennen hun rechten onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het onderzoeksrapport Kinderen, kinderrechten en de strafrechtelijke procedure werd donderdag aan de Kinderombudsman aangeboden tijdens een symposium ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Het Poortje Jeugdinrichtingen. Koningin Beatrix woonde het ochtendprogramma bij.
Jongeren in Het Poortje hebben meegewerkt aan het onderzoek. Hun is gevraagd naar hun ervaringen vooraf, tijdens en na de rechtszitting. Het blijkt dat zij slecht op de hoogte zijn van rechtsgang. Ook hebben ze weinig idee van de straf of maatregel die kan volgen. Verder is de taal tijdens de rechtszitting te ingewikkeld en duren zittingen te lang. De jongeren, die vaak concentratieproblemen hebben, krijgen van de inhoud dan niet veel mee.
De meeste jeugdige delinquenten beschouwen hun advocaat als steun en vertrouwenspersoon. Maar lang niet alle advocaten die jeugdzaken doen, nemen deze taak serieus, aldus de onderzoekers. Sommige jongeren ontmoeten hun advocaat pas tijdens de rechtszitting voor het eerst.
Bron: De Telegraaf, 17 nov 2011